Glasriket Symphonic Band är en ung orkester fast med hundraåriga anor. Den bildades i februari 2010 genom en sammanslagning av Hovmantorps Musikkår och Lessebo Musikkår. Samarbetet startade år 2003, då Lessebo Musikkår inte hade någon dirigent. Båda kårerna var gamla bruksmusikkårer, som av tradition fanns och fortfarande finns på många bruksorter i vårt land. Hovmantorps Musikkår bildades år 1906 och Lessebo Musikkår år 1885.

Samarbetet mellan kårerna kändes snabbt ”permanentat”. Det började bli mer och mer klumpigt att ha två organisationer och förra året var det dags; Hovmantorps Musikkår och Lessebo Musikkår lades ner och i stället bildades Glasriket Symphonic Band, som orkestern heter efter att de cirka 25 medlemmarna har fått lämna namnförslag och haft en omröstning.

Glasriket Symphonic Band är en livaktig orkester, som genomför ett femtontal konserter och mindre framträdanden varje år. På måndagskvällarna under terminerna samlas man i Musikhuset i Lessebo till repetition med Leif Pettersson, som är orkesterns ledare sedan år 2008.